slank gelukkig

Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig!

Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig

Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig. Dan is alles goed, krijg ik vrienden en zien mensen mij weer staan. Als ik slank ben dan durf ik op zoek te gaan naar een nieuwe baan, hoor ik er weer bij of kan ik eindelijk die jurk aan. Als ik slank ben vind iedereen mij weer aardig en hoef ik mij nooit meer te schamen. Als ik slank ben komen al mijn dromen uit! Wat zou het heerlijk zijn als dit de werkelijkheid was. Dat slank zijn het tovermiddel was tegen al onze problemen.

Grote plannen

Na mijn laatste post heb ik veel vragen gekregen of dat ik dan helemaal niks meer doe met afvallen. Het antwoord is: jawel, maar op een wat andere manier. Het 5 jarig bestaan van mijn praktijk deze maand, heb ik voor nu even aan me voorbij laten gaan omdat ik grote plannen heb voor dit jaar! Er gaat veel veranderen: nieuwe naam, nieuwe huisstijl en een geheel nieuw programma (hierover later meer). Ik heb inmiddels honderden mensen mogen begeleiden naar een gezond gewicht, maar er zijn toch wat dingen waar ik tegen aan ben gelopen.

Afvallen is niet meer het belangrijkste

Met ruim 5 jaar ervaring kom ik er meer en meer achter dat het afvallen niet meer het belangrijkste is. Niet alleen voor mij, maar zeker ook voor de cliënten die ik in mijn praktijk heb mogen begeleiden. Je buitenkant aanpassen aan je ideaalbeeld, of de wensen van deze tijd is hierin (jammer genoeg) echt niet voldoende. Je binnenkant blijft hetzelfde als je hier niet mee aan de slag gaat. Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt is dat in veel gevallen niet zaligmakend. In het begin ben je trots dat je dit gewicht hebt bereikt en ook de complimenten die je krijgt doen je goed. Hiervan krijg je energie en dat laat je stralen.

Je kunt iets wat je niet had verwacht

Je kunt iets wat je misschien niet had verwacht. Je bent trots en dat doet je goed. Maar na een tijdje wordt alles weer gewoon. Mensen merken niet meer op dat jij bent afgevallen en jij bent gewend aan je nieuwe gewicht. Het kan ook zijn dat je juist niet kunt wennen en dat je jezelf nog steeds anders ziet dan dat je er in werkelijkheid nu uitziet. Je bent van binnen namelijk nog steeds exact dezelfde persoon als voor het dieet. Wellicht die persoon die niet tevreden is over zichzelf of zijn of haar leven.

We streven allemaal naar perfectie

We leven we in een veroordelende maatschappij en bekijken we elkaar allemaal met een kritische blik. We veroordelen anderen om niet naar onze eigen shit te hoeven kijken. Zolang de ander maar dikker, armer, dommer, lelijker, irritanter is dan ik, dan valt het bij mij allemaal nog wel mee. Hoe stommer jij bent, hoe leuker ik ben! We streven allemaal naar het bereiken van perfectie. Hierdoor hopen we te worden geaccepteerd. Ten koste van onszelf en ten koste van dat wat we echt graag zouden willen. Gewoon lekker zijn wie je bent en doen wat je het liefste doet zonder het gevoel te hebben dat je ergens aan moet voldoen. Het gevoel te hebben dat er continu een veroordelende blik over je schouder meekijkt.

Je bent nog steeds niet perfect

Zolang we oordelen over onszelf, zullen anderen dat ook blijven doen. Als jij jezelf kunt accepteren met al je onmogelijkheden en imperfecties, zul je direct gaan merken dat de buitenwereld hier ook mee stopt. We streven er eindeloos naar om een ideaal gewicht te bereiken, maar als je dit eenmaal bereikt hebt, komt dat vervelende stemmetje na een tijdje gewoon weer tevoorschijn om je doodleuk te vertellen dat je benen toch echt nog net wat te dik zijn en dat die buik nou ook niet echt iets is om trots op te zijn. Je bent nog steeds niet perfect.

Waarom dan niet?

Als je blijft luisteren wat die innerlijke stem jou te melden heeft, zul je nooit echt gelukkig worden. Je blijft streven naar een onhaalbare vorm van perfectie. Vervolgens wordt je zo gefrustreerd omdat je niet bereikt hebt wat je hoopte te bereiken met je gewichtsverlies, dat het zomaar weer eens helemaal verkeerd kan gaan. Je krijgt weer eetbuien, of vergeet te eten door alles wat zogenaamd op dat moment belangrijker is. De kans op terugval is groot. De kracht die je had tijdens het afvallen is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een zwakkere kant in jou die het voornamelijk op chocolade en chips heeft gemunt. Waar is mijn discipline gebleven en je krijgt de knop niet meer om. Waarom niet? Omdat je niet naar jezelf aan het luisteren was, maar probeerde iets na te streven wat (nog) niet van jou is. Je luistert naar de echo’s in je hoofd die je beloven dat alles anders wordt als jij slank bent.

Welke waarden tellen echt voor jou?

Je lichaam gaat met je aan de haal en je kunt de draad niet meer oppakken. Waarom niet, omdat je nog steeds niet hebt geleerd wat JIJ nu eigenlijk echt wil. Je hebt je mee laten voeren door de stem die “discipline” heet en deze wordt later overgenomen door “de mateloze eter”. Wat als jij de volgende keer eerst bij jezelf na te gaan wat er echt belangrijk is in jouw leven. Wat zijn de waarden die voor jou tellen? Wat wil jij bereiken en voor welk leven KIES jij? Hoe ziet de rest van jou leven eruit als jij de verantwoordelijkheid gaat nemen?

Ben het voorbeeld en hou van jou!!

Wordt het niet eens tijd om echt voor jezelf te gaan kiezen. Het leven te gaan leiden waar jij echt van droomt. Te zijn wie je van binnen al lang bent, je buitenkant te laten kloppen met jouw binnenkant. Wat zijn jouw dromen als alles mogelijk is? Wat is er belangrijker dan JIJ in jouw leven? En nee het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Je schept ruimte voor iedereen om jou heen om dit ook te mogen gaan doen. Ben het voorbeeld en hou van jou!!

 

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Compliment Voedingsadvies
Mariëlle Keijzers
06-20459669 (bel of app)
info@complimentvoedingsadvies.nl

 

Write a comment

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten