Eetbuien: eten tot je misselijk bent

Eetbuien: eten tot je misselijk wordt

Eten omdat je het niet kunt laten. Staand bij de kast waar je al het lekkers bewaart (voor de visite of het weekend ;-)), of onderuitgezakt op de bank.  Ook al had je je nog zo voorgenomen om het vanaf nu echt anders te doen. Het eten is sterker dan jij. Je hebt het weer niet kunnen laten en hebt er telkens zo’n spijt van… Eetbuien liggen altijd op de loer, soms kunnen hele onschuldige situaties al grote gevolgen hebben. De aanleiding voor een eetbui, is niet altijd voor de hand liggend. Een eetbui kan uit een onverwachte situatie voortkomen.

Om een voorbeeld te geven: je komt iemand tegen en er gebeurt iets bij jou. Een ontmoeting met een persoon die je misschien helemaal niet kent, maar die toch iets met je doet. Een ontmoeting die slechts enkele seconden duurt, maar toch een verandering in jouw stemming te weeg brengt. Een boze blik, een scheve wenkbrauw of een afkeurende oogopslag kunnen soms al genoeg zijn om je humeur te doen veranderen. Meestal zijn we ons hier niet van bewust, maar toch maken zij met hun blik iets in ons los. Wat dat precies is, is niet zo interessant. Waar het om gaat is dat je je vaak later niets meer weet te herinneren van deze situatie. Je vraagt je af waarom je opeens behoefte hebt aan chocolade of je jezelf terugvindt met een zak chips; een eetbui.

Ik ben gewoon even zielig, nou en!

Gevoelige mensen pikken signalen van anderen razendsnel op. Sommige zijn zich hier bewust van andere ook weer niet. Je maakt jezelf wijs dat je je gewoon even rot voelt, of in een zielige bui bent of nog leuker: dat je het wel verdiend hebt. 20 jaar lang heb ik last gehad van eetbuien. Ik heb nooit verbanden gezocht tussen mijn eetbuien en situaties om me heen. Het was wat ik deed en waarom was voor mij op dat moment niet zo belangrijk. Wel wist ik dat het een groot stuk van mijn leven beheerste.

Inmiddels heb ik geleerd dat eetbuien (buiten mijn niet echt goede eetpatroon), heel vaak te herleiden waren aan alledaagse dingen. Gewone ontmoetingen op straat, een telefoontje waar je tegen op ziet, een ontmoeting waar je geen zin in hebt, een aanvaarding met je partner of je kind. Door er bewust van te worden waarom je eet, verliezen eetbuien hun kracht. Je hebt ze niet meer nodig om je gevoelens te onderdrukken als je deze weer mag gaan voelen.

Je vriend en je vijand

Er zijn zoveel vrouwen, maar ook mannen, die de strijd voeren met eten. Je bent hier echt niet alleen in. Eten is je vriend, maar vaak ook je vijand. Dat maakt het ook zo moeilijk. Je kunt namelijk niet stoppen met eten. Het is iets wat je altijd zal moeten blijven doen. Je loopt niet te koop met je eetbuien, toch hoef je je er echt niet voor te schamen. Je ziet het niet aan de buitenkant. Het erkennen dat je ermee kampt is al een hele mooie eerste stap. Door in te zien wat je doet heb je de weg vrijgemaakt om ermee aan de slag te gaan.

Eetbuien kunnen twee oorzaken hebben. De eerste is een tekort aan voedingsmiddelen waardoor je lichaam gaat protesteren. Hij creëert zo’n irritant stemmetje in je hoofd die de hele dag om snoepjes zeurt. De tweede is het omgaan met emoties. We hebben allemaal geleerd dat het hoogst haalbare is dat het ‘goed’ met je gaat. Alles wat we daarin niet bereiken voelt onbewust als falen. Een mens is een mens omdat hij emoties heeft. Juist die emoties zoals angst, liefde, verdriet, blijheid maken ons mens. Emoties zitten in ons lichaam. Door te accepteren dat je emoties hebt, kun je ze leren herkennen en er vervolgens mee om leren gaan op de manier waarvoor ze bedoeld zijn.

Methodes

In mijn praktijk werk ik met verschillende methodes om met de eetbuien aan de slag te gaan.
1. Uit de ban van eetbuien – Artiva
2. Voice Dialogue

Ik start altijd eerst met het onder de loep nemen van het voedingspatroon om eventuele tekorten aan voedingsstoffen uit te sluiten. Trajecten zijn nooit hetzelfde, maar volledig afgestemd op mijn cliënten. Je bepaalt zelf voor welk traject je kiest.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Compliment Voedingsadvies
Mariëlle Keijzers
06-20459669 (bel of app)
info@complimentvoedingsadvies.nl

 

Write a comment

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: