Waarom eet ik wat ik eet?

Waarom eet ik wat ik eet?

Al heel lang voordat de zusje O’g3ne geboren zijn, zat ik al samen met mijn zus gesetteld in onze pyjama op de bank met oma tussen ons in.  Alle drie met een puddingbroodje paraat (en een advocaatje met slagroom, want dat mocht toen nog ;-), kon het Eurovisie Songfestival beginnen! Het was de tijd van de Duitse Nicole, Sandra Kim, Frizzle Sizzle en de Herreys met hun gouden schoenen. Niemand van ons vroeg zich af: waarom eet ik wat ik eet, want het puddingbroodje zorgde voor het feestelijke tintje, de avond was compleet!

Pyama’s en Puddingbroodjes

Eén van de hoogtepunten uit mijn kinderjaren was deze jaarlijks terugkerende bijzondere avond. Elk jaar weer mochten wij tot ver na kinderbedtijd opblijven tot alle twelve points vergeven waren. Vol spanning wachten wij af of “ons” Nederland dit jaar wellicht de winnaar zou worden. Voorrondes waren er nog niet, dus Nederland deed altijd mee! Mijn zus en ik zorgde voor de gezelligheid bij oma en oma zorgde voor de puddingbroodjes én voor het ongegeneerde commentaar. Puddingbroodjes hoorde er nou eenmaal bij, vond mijn oma! Niemand vroeg zich af: waarom eet ik zoveel? Elk jaar opnieuw was het die avond in mei feest!

Een hartverwarmend puddingbroodje

Nu 37 jaar later loopt het water me in mijn mond bij het zien van een puddingbroodje. Niet omdat ik ze zo lekker vind, maar omdat ik in de suiker de weerspiegeling van deze gezellige avonden zie, in de pudding voel ik de liefde van mijn oma en in het deeg van het broodje ervaar ik de knusheid van de oude Eindhovense doorzonwoning. Ik heb ze nog eens gekocht en bewust geproefd en weet je, ik vind ze eigenlijk helemaal niet lekker! De smaak van een puddingbroodje doet me niet zo veel, maar het is de warmte die is blijven hangen.

Waarin zit de gezelligheid?

Veel traktaties, maar ook andere voeding hangt samen met een herinnering. Een situatie waarin ooit iets heel lekker heeft gesmaakt, of jou heeft geholpen om op dat moment een pijn, of verdriet te verzachten. Maar ook zeker blije situaties werken mee om patronen te creëren waarin voeding bij een moment gaat horen. Neem nou oliebollen op de kermis. Zou jij op deze middag zelf ook in de keuken zijn gaan staan om oliebollen te bakken als het geen kermis was geweest? Misschien is dit iets wat jij hebt meegekregen uit jouw kinderjaren en wat je dus ook altijd al doet, maar kan een bezoekje aan de kermis ook gezellig zijn als je geen zak oliebollen koopt? Waarin zit de gezelligheid? In het vet, in de geur of de combinatie van zoet en warmte of zit de gezelligheid wellicht in het samen zijn?

Waarom eet ik wat ik eet?

Talloze situaties maken dat jij eet, waarom jij eet. Continu sta je voor de keuze om te beslissen of je iets wel of niet opeet. De meeste beslissingen maak je zonder dat je er bewust van bent. Je bent je bij dit soort eetmomenten ook niet altijd bewust van de aanleiding van je eetgedrag. Hierdoor eet je ongemerkt vaak meer dan je zou willen. “Eten omdat het er nou eenmaal bij hoort” versterkt plezierige gevoelens of vermindert onplezierige gevoelens op korte termijn, maar op de langere termijn kunnen ze problemen gaan veroorzaken en overgewicht als gevolg hebben.

Patronen doorbreken

Waarom eet ik wat ik eet? Wat je ook kiest, kies bewust. Wat je ook eet, geniet er van! Tegenwoordig vind ik het nog steeds heel gezellig om samen met mijn kinderen het songfestival te kijken. Ook denk ik natuurlijk altijd terug aan de avonden met mijn oma, alleen weet ik nu dat dat ook heel gezellig is zonder puddingbroodjes. De herinnering aan mijn oma zal altijd blijven al bij de tune bij aanvang van het Songfestival, maar ik weet nu dat dit niet in het broodje zit, maar in het samenzijn met degene waar ik het liefst bij ben.

Loskomen van patronen is niet altijd even makkelijk, maar inzicht is wel een hele mooie stap! Kies daarom altijd voor datgene wat jij het aller- allerlekkerst vind en niet omdat het nou eenmaal bij het moment hoort.

In de trajecten die ik aanbiedt ga ik verder in op gewoonten en het feit waarom jij eet waarom jij eet.

www.complimentvoedingsadvies.nl

Write a comment

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten